Marina Tsvetaeva: “Ik heb geen liefde nodig, ik heb begrip nodig”

Voor haar, de timide, die de kracht van haar gedichten overdraagt ​​aan haar persoonlijkheid. Ze zei zelf: “Iedereen beschouwt me moedig als. Ik ken een persoon niet tot timide dan ik. Ik ben bang voor alles … ‘Op de dag van herinnering aan een briljante dichter en een paradoxale denker hebben we verschillende van haar uitspraken opgepikt die zullen helpen deze vrouw beter te begrijpen.

Strikt, intolerant van de mening van anderen, categorisch Ze maakte zo’n indruk op anderen. We hebben citaten verzameld uit haar brieven, dagboeken en interviews.

Over liefde

Voor volledige consistentie van zielen is de consistentie van ademhaling nodig, Daarvoor – ademhalen, zo niet het ritme van de ziel? Dus, voor mensen om elkaar te begrijpen, is het noodzakelijk dat ze in de buurt gaan of liggen.

Liefde – om de mens te zien zoals God heeft gepland En de ouders hebben het niet uitgevoerd. Niet om van te houden – om een ​​persoon te zien zoals zijn ouders hem uitvoerden. Literack – zie in plaats van hem: tafel, stoel.

Als de huidige niet ‘liefde’ zeggen, dan uit angst, ten eerste om jezelf te verbinden en ten tweede om over te brengen: Verlaag uw prijs. Van het puurste egoïsme. Die – we zeiden niet ‘liefde’ van mystieke angst, roepen, liefde doden, en zelfs uit het diepe vertrouwen dat er iets hogere liefde is, uit angst is het de hoogste – om te verminderen, te zeggen ‘ik hou van’ – doe niet niet zeggen. Daarom waren we zo weinig en geliefd.

… ik heb geen liefde nodig, ik heb begrip nodig. Voor mij is het liefde. En wat je liefde noemt (slachtoffers, loyaliteit, jaloezie), zorg voor anderen, voor de andere – ik heb dit niet nodig. Ik kan alleen van iemand houden die de voorkeur geeft aan een berk op me op een lentedag. – Dit is mijn formule.

Over het thuisland

Het thuisland is niet de conventionaliteit van het grondgebied, maar de onveranderlijkheid van geheugen en bloed. Om niet in Rusland te zijn, om Rusland te vergeten – alleen iemand die denkt buiten zichzelf kan bang zijn. In wie ze binnen is – hij zal haar alleen verliezen met haar leven.

Over dankbaarheid

Ik ben mensen nooit dankbaar voor acties – alleen voor entiteiten! Het aan mij gegeven brood kan een ongeluk blijken te zijn, een droom die over mij wordt gezien, is altijd een essentie.

Ik neem aan hoe ik geef: blindelings, net zo onverschillig voor de hand geven, over zijn eigen, ontvangen,.

De mens geeft me brood.Dat de eerste? Duiken. Geef uit om niet te bedanken. Dankbaarheid: geschenk voor het voordeel, dat wil zeggen: betaalde liefde. Ik ben te eerlijk om ze te beledigen met betaalde liefde.

Om de bron van goederen te identificeren met zegeningen (kok – met vlees, oom met suiker, gast – met tips) een teken van complete onlosmakelijke ziel en gedachte. Een wezen dat niet verder vijf gevoelens ging. Een hond die liefdov is voor slagen boven een kat die houdt van een beroerte, en een kat die houdt van een beroerte, hoger dan een kind dat houdt van wat ze voeden. Het draait allemaal om de graad. Dus, van de eenvoudigste liefde voor suiker – voor liefde voor de genegenheid van liefde bij het zien – geen liefde zien (op afstand) – voor liefde, ongeacht afkeer), van kleine liefde voor grote liefde buiten (ik) – van liefde ontvangen (door de wil van een ander!) liefde liefhebben (zelfs naast zijn wil, zonder kennis van hem, tegen zijn wil!) – om in jezelf te houden. Hoe ouder we, hoe meer we willen: in de kinderschoenen – alleen suiker, in de jeugd – alleen liefde, alleen op oudere leeftijd – (!) entiteiten (jij buiten mij).

Neem – jammer, nee, geef – schaamte. Het opnemen, omdat het duurt, uiteraard niet; de gever, omdat het dat geeft, heeft dat natuurlijk wel. En deze volledige weddenschap is zonder … het zou nodig zijn om op de knieën te geven, zoals de armen vroeg.

Ik kan alleen de hand bewonderen die de laatste geeft, Daarom: ik kan nooit dankbaar zijn, rijk.

Over de tijd

… Niemand is vrij om te kiezen: Ik zou zeggen, veronderstel, om meer van mijn leeftijd te houden dan de vorige, maar ik kan het niet. Ik kan het niet, en ik hoef niet te doen. Niemand is verplicht om lief te hebben, maar elke onbemind moet weten: wat hij niet leuk vindt, Eens, waarom houdt niet van twee.

… mijn tijd kan me veranderen, ikzelf, omdat ik Het, ik kan bewegen, Ik zal meer zeggen (want het gebeurt!), Ik kan voor mij wenselijker zijn om iets vreemds te zijn En neem niet de kracht, maar door tekenen van familie De moeder van een vreemde kan zoeter zijn dan zij die naar zijn vader is gegaan, dat wil zeggen in de eeuw, maar ik ben voor mijn kind Een kind van de eeuw gedoemd, een ander, zoals het zou zijn, kan ik niet geven. Dodelijk. Ik kan niet meer van mijn leeftijd houden dan de vorige, maar ik kan geen andere eeuw creëren dan de mijne: ze creëren niet gemaakt en creëren alleen vooruit. Het wordt niet gegeven om hun kinderen te kiezen: gegevens en gegeven.

Over het wil

Ik wil niet – willekeur, ik kan niet – noodzaak. “Wat wil mijn rechterbeen …”, “dat mijn linkerbeen kan”, dit is niet.

“Ik kan niet” meer dan “ik wil niet”. “Ik kan niet” Dit zijn allemaal overwonnen “Ik wil niet”, alle gecorrigeerde pogingen om te willen – dit is het laatste resultaat.

De mijne “ik kan” – dit is de minst zwak. Bovendien: dit is mijn belangrijkste kracht. Er is dus iets in mij, dat in strijd is met al mijn verlangens (geweld op zichzelf!) wil nog steeds niet, in tegenstelling tot mijn willen dat de wil tegen mij niet wil, wil ik niet voor mij, dan is er (naast mijn wil!) – “in mij”, “de mijne”, “ik” – ik ben.

Ik wil niet in het Rode Leger dienen. Ik kan niet in het Rode Leger dienen … wat belangrijker is: kan geen moorden plegen of niet moorden willen plegen? Niet in staat zijn om – al onze natuur, niet te willen – onze bewuste wil. Als je de wil van alle essentie waardeert – sterker, natuurlijk: ik wil niet. Als je de hele essentie waardeert – natuurlijk: ik kan het niet.

O (niet) begrip

Ik ben niet verliefd op mezelf, ik ben verliefd op dit werk: luisteren. Als de ander me ook zou geven om naar mezelf te luisteren, terwijl ik het zelf gaf (ik was net zo aan mij gegeven als ik zelf), zou ik naar de andere hebben geluisterd. Ik heb maar één ding over anderen: raden.

– Ken jezelf!

Weten. – en dit verlicht me niet bij alle kennis van een ander. Integendeel, zodra ik een persoon zelf begin te beoordelen, is er een misverstand voor een misverstand.

Over moederschap

Liefde en moederschap sluiten

elkaar bijna uit. Echt moederschap – moedig.

De zoon, geboren als een moeder, drijft niet na, maar vervolgt haar weer, Dat is, met alle tekenen van een andere seks, een andere generatie, een andere jeugd en een ander erfgoed (want ik heb niet voor mezelf geërfd!) – en met alle onveranderlijkheid van bloed. … verwantschap houdt niet van, verwantschap weet niets van zijn liefde, om in verwantschap te zijn met iemand die meer dan liefhebben, het betekent hetzelfde zijn. Vraag: “Je houdt heel veel van je zoon?»Ik leek me altijd wild. Wat heeft het voor zin om hem te geven om van hem te houden zoals elke? Moeder – houdt niet van, zij is hem. … De moeder geeft deze vrijheid altijd aan haar zoon: om van een ander te houden. Maar het maakt niet uit hoe ver de zoon weggaat van zijn moeder, hij kan niet vertrekken, omdat ze hem naast hem binnenloopt, en zelfs van haar moeder kan hij niet stappen, omdat ze ook zijn toekomst in zichzelf draagt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja